Kaip tobulėti rišant muses?

olive muddler

Muselių rišime visada yra kur tobulėti. Nesvarbu ar jau esi patyręs rišėjas ar tik pradedi dėti pirmas plunksnas ant kabliuko. Jei riši žinomus muselių modelius, skirsi jiems pakankamai laiko ir nuolat mokysies naujų technikų — neišvengiamai tapsi geresniu rišėju.

Per pastaruosius kelis metus teko matyti pakankamai pradedančių rišėjų, kad pavyktų atpažinti dažnai pasikartojančias klaidas. Čia rasi informaciją apie tai, kaip jų išvengti ir palengvinti savo, kaip muselių rišėjo, kelią.

Pradėk nuo paprastų musių

Daugelis pradedančiųjų rišėjų internete mato meistriškai surištų, ganėtinai sudėtingų musių nuotraukas ir nori patys pabandyti jas surišti. Bet realybė tokia, kad norint atkartoti kai kurias muses gali prireikti ne vieno mėnesio, o gal ir ne vienų metų įdirbio prie spaustuvo. 

Bet yra begalė pakankamai paprastų muselių kurios taip pat sėkmingai gaudo žuvį. Pradėk rišti nuo musių, kuriom surišti tereikia 2-3 žingsnių. Kai jausies pakankamai gerai išmokęs porą technikų, rask kitą musės modelį, kuriam surišti tau tereikia išmokti 1-2 naujus dalykus. 

Su laiku tavo žinių ir sugebėjimų lobynas taps pakankamai didelis, kad galėtum sėkmingai rišti didžiąją dalį akį traukiančių musių.

Trumpas sąrašas musių, kurias gali mėginti rišti nuo pat pirmos dienos prie spaustuvo:

  • Sausos musės — F-Fly or Griffith’s gnat;
  • Nimfos — Walt’s worm, fazanas, frenchie nimfa;
  • Šlapios musės — partridge & orange spider, red tag, dauguma “spider” tipo musių;
  • Streameriai — woolly bugger, zonkeriai.
walts worm nimfa

Rišk ne po vieną

Viena iš dažniausiai daromų klaidų — noras kas kartą surišti kažką naujo. Žinoma, rišti skirtingas muses smagiau, nei be perstojo kartoti tą pačią. Bet jeigu nori matyti progresą ir sugebėti išlaikyti tinkamas proporcijas, daug greičiau tai išmoksi rišdamas tas pačias museles ant skirtingo dydžio kabliukų.

Išsirink muselę kurią nori surišti ir 3 skirtingus kabliukų dydžius, tinkamus tai muselei. Pradėk nuo didžiausio kabliuko ir surišk 10 vienodų muselių. Jeigu paskutiniųjų muselių rezultatas tave tenkina, imk mažesnį kabliuką ir surišk dar 10 ant mažesnio, vėliau dar 10 ant mažiausio pasirinkto kabliuko.

Greitai pastebėsi, kad dešimta muselė atrodo daug geriau nei pirma. O paėmus mažesnį kabliuką vėl užtrunka, kol pripranti prie proporcijų ir sugebi surišti akiai mielą musę. Kabliukų mažinimas išmoko labai daug apie proporcijų svarbą ir medžiagų kiekį, kurį reikia naudoti rišant.

Negana to — mažos muselės neretai būna efektyvesnės už dideles, tad tikrai ateis laikas kai padėkosi sau, kad išmokai rišti muses ant mažų kabliukų.

Rišk žinomus modelius

Kita dažna pradedančiųjų rišėjų klaida — noras nuolat eksperimentuoti ir perteikti savo fantaziją ant kabliuko. Iš mano patirties, tokie eksperimentai retai kada baigiasi gerai. Pradedant daug geriau kopijuoti kitus, savo amatą suprantančius rišėjus. Ir tik kai tikrai suprasi ką darai prie spaustuvo pradėti išradinėti savo dviratį.

Šiais laikais tikrai nesunku rasti knygų su rišimo instrukcijom ar išsamių video pamokų YouTube platformoje. Vienintelė problema su YouTube yra tai, kad turinį ten gali talpinti bet kas ir video gali būti įkeltas tokio pat pradedančiojo kaip ir tu. Todėl svarbu atsirinkti tinkamus kanalus.

FlyToTie YouTube kanale rasi ne vieną dešimtį muselių rišimo instrukcijų. Jeigu “kerti” anglų kalbą, skirk laiko tokiems kanalams kaip legendinis Davie McPhail, tightlinevideo, Fly Fish Food ar Ryan Houston.

Kai kopijuoji technikas ir medžiagas nuo žinomų modelių — lieka daug mažiau vietos pamatinėm klaidom. Todėl gali skirti visą dėmesį technikai ir negalvoti, ar tai ką riši iš vis yra logiška.

Strymeris muselė

Susipažink su medžiagom

Kiekviena rišimo medžiaga turi skirtingas savybes. Tikrai ne veltui ne kiekviena plunksna tinka akuotui ir ne kiekvienas kailis sparnui. Net jeigu medžiagos tavo akiai atrodo panašios, jų panaudojimas gali stipriai skirtis.

Todėl kai riši muses, galvok ne tik kokią medžiagą naudosi, bet ir kodėl ji ten reikalinga. Kai suprasi kaip dirbti su savo turimomis medžiagomis, tada galėsi atskleisti savo vaizduote ir bandyti rišti kažką naujo, nežiūrint į knygas ar vaizdo įrašus.

Kiekvieną kartą kai nusiperki sau naują medžiagą — skirk laiko su ja susipažinti ir negalvok, kad jeigu žinai kaip naudoti gaidžio plunksną ar fazano uodegą, tai be jokios pagalbos išsiaiškinsi kaip elgtis su stirnos kailiu.

Savo medžiagų pažinimo rezultatas — gražesnės, tvarkingesnės, o svarbiausia — efektyvesnės musės. Todėl šis žingsnis muselių rišimo kelionėje niekada neturėtų būti praleistas.

Užduok klausimus

Nėra kvailų klausimų, jeigu nežinai jiems atsakymo. O pradėjus rišti muses tikrai susidursi su begale klausimų. Užduodamas kylančius klausimus sutaupysi sau daug laiko, kurį kitaip praleistum sukdamas galvą prie spaustuvo vietoj to, kad suktum siūlą aplink kabliuką. Tad nedelsk ir ieškok atsakymų.

Pats geriausias būdas tai padaryti — kreiptis į muselinės žvejybos parduotuvę. FlyToTie darbuotojai yra sukaupę ilgametę musių rišimo patirtį ir padėję ne vienam rišėjui pramokti šio žavingo hobio įmantrybes. 

Tad nedvejodamas užsuk į FlyToTie parduotuvę, Raudondvario pl. 76-307, Kaune, čia bus atsakyta į visus tavo klausimus. Jeigu neturi galimybės fiziškai apsilankyti parduotuvėje, klausimus gali užduoti el. paštu — info@flytotie.com — arba kreiptis asmenine žinute FlyToTie Facebook paskyroje.

Alternatyviai, jei dėl kažkokių priežasčių nenori kreiptis į parduotuvę ir neturi kieno prašyti pagalbos rišant muses, mėgink užduoti savo klausimus Facebook grupėse skirtose muselinei žvejybai. Ten, žinoma, nuomonių gali būti tiek pat kiek narių, tačiau tai vis tiek geresnis sprendimas, nei išvis neieškoti atsakymų.

Pradėk rišti

Vien teorinės informacijos, kuri pateikta aukščiau, tikrai neužteks, kad taptum geru rišėju. Bet laikantis tinkamos teorijos pažintis su musių rišimu tikrai bus lengvesnė. Metas sėsti prie spaustuvo ir čiupti siūlo vediklį. O jeigu pritrūkai medžiagų — jų gali rasti FlyToTie parduotuvėje, tiek gyvai, tiek internete.

One thought on “Kaip tobulėti rišant muses?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *