Kaip nesušalti braidant žiemą?

Žmogus braidantis upėje žiemą

Termometrų stulpeliams krentant žemyn tinkama apranga žvejyboje tampa vis svarbesnė. Būtent dabar yra kone geriausias metas lydekoms ir kiršliams, o kartu su naujais metais prasidės šlakių ir upėtakių sezonas. Tad žvejoti tikrai norisi, o šalti kojų nenori niekas.

Bet babos megztų kojinių ir neleidžiančių bridkelnių tikrai neužteks norint išvengti sąnarių skausmo, peršalimo, ar kitų su netinkama apranga braidant siejamų nemalonumų. Ir nors rinkoje pilna žieminių kostiumų žvejybai, jie nėra itin tinkami braidymui. Tad kaip apsirengti taip, kad už lango spaudžiant šaltukui galėtum braidyti be diskomforto?

Kojinės

Šilta apranga visuomet prasideda nuo kojinių. Šalant pėdoms nepagelbės nei brangiausi išoriniai rūbai ir žvejybą teks baigti anksčiau nei planuota. 

Kojinės su merino vilna yra vienareikšmiškai geriausias pasirinkimas braidant šaltame vandenyje. Specialiai žvejybai ir aktyviam laisvalaikiui gaminamos kojinės ne tik šiltos, bet ir atstumią prakaitą bei kondensatą nuo pėdų, taip užtikrinant maksimalų komfortą. 

Geriausia rinktis daugiau merino vilnos sudėtyje turinčias kojines. Dar geriau, jei jas gaminant medžiagos būtų nepagailėta ir kojinės ne tik turėtų gerą sudėtį, bet ir būtų pakankamai storos bei ilgos, geriausia, jei kojinės beveik siektų kelius. 

Būtent tokios yra Traper Alaska kojinės kurių sudėtyje net 80% merino vilnos. Likusią sudėties dalį sudaro 15% poliamido, kuris atstumia drėgmę nuo kūno į išorę ir 5% elastano, kuris suteikia kojinėms reikiamo elastingumo ir leidžia prisitaikyti prie kūno. Šios kojinės — dėl savo sudeties, storio ir ilgio yra vienos šilčiausių kokias teko matyti.

Traper alaska šiltos braidymo kojinės

Verta paminėti, kad kitaip nei tradicinė vilna, merino vilna “nesibado” bei itin retai kelia alergines reakcijas. Tai ne tik šilta, bet ir minkšta, prisilietimui maloni medžiaga.

Žiemą vienos poros kojinių gali ir neužtekti, dažnai tenka dėtis dvi poras šiltų kojinių. Jos nebūtinai turi būti identiškos, kartais net patogiau, kai viena iš dviejų porų trumpesnė, taip mažiau apkraunama blauzdos sritis, kurią ir taip dengia mažiausiai vienos kojinės ir pora sluoksnių kelnių. Svarbiausia, kad kojinės būtų šiltos ir nuo kūno atstumtų drėgmę.

Pirmas sluoksnis

Pirmam sluoksniui žvejyboje beveik visada renkamės plonus termo apatinius. Vienintelis šių rūbų darbas — atstumti drėgmę nuo kūno ir sulaukyti kūno skleidžiamą šilumą. Būtent drėgmė yra kone didžiausias priešas šaltu oru, todėl itin svarbu įsitikinti, kad kūnas liktų sausas.

Norintys papildomos šilumos gali paieškoti apatinių su merino vilna. Bet reikėtų nepamiršti, kad kūną dengs dar mažiausiai du sluoksniai šiltų rūbų, todėl pakaks tų pačių termo apatinių, kuriuos žvejybai naudojame visus metus.

Antras sluoksnis

Dažniausiai antram sluoksniui renkamės naudoti iš flisinio audinio siūtus rūbus. Tokie rūbai yra šilti ir puikiai surenka drėgmę nuo pirmo sluoksnio bei atstumia ją į rūbo išorinę dalį. 

Itin populiarus pasirinkimas — flisinis kombinezonas šildantis tiek kojas, tiek viršutinę kūno dalį. Tokie kombinezonai neturi rankovių, todėl mažiau varžo judesius. Kadangi tai dar ne viršutinis rūbas, daugeliu atveju rankų šilumai pakanka viršutinių sluoksnių, tačiau norint papildomos šilumos galima rinktis flisines kelnes ir džemperį pirkti atskirai.

Atskiros kelnės taip pat itin praverčia tada, kai vanduo dar šaltas, o oras jau ganėtinai šiltas, todėl papildoma šiluma labiausiai reikalinga apatinei kūno daliai, kuri daugiau laiko praleidžia vandenyje.

šilti flisiniai apatiniai

Trečias sluoksnis

Trečias sluoksnis šaltuoju metų laiku — būtinas. Rengiantis trečią sluoksnį metas pradėti galvoti ne tik apie šilumą, bet ir šiokią tokią apsaugą nuo vėjo ir lietaus. Kadangi kojas dengs bridkelnės, trečios kelnės gali būti flisinės, tokios pat kaip ir antro sluoksnio kelnės. 

Norint apsirengti itin šiltai, verta rinktis kelnes užpildytas Primaloft sintetikos, kuri visame pasaulyje vertinama dėl savo terminių savybių aktyviam laisvalaikiui. Tai greitai džiūnanti, kvėpuojanti medžiaga kuri itin gerai sulaiko kūno šilumą ir nepraleidžia iš lauko besiskverbiančio šalčio.

Jeigu kelnėms variantų yra bent keli, trečiam sluoksniui žiemą Primaloft striukės yra vienareikšmiškai geriausias pasirinkimas. Jos itin lengvos ir plonos, todėl neriboja judesių ir esant reikalui ant viršaus galima patogiai rengtis striukę apsaugančią nuo vėjo ir lietaus. 

Primaloft striukė su kapišonu Dakota Traper Dood

Pati Primaloft medžiaga atspari vandeniui, tačiau esant stipresniam lietui gali permirkti išorinė striukės medžiaga. Traper Primaloft striukių išorė padengta DWR hidrofobiniu sluoksniu, todėl nestiprus lietus joms nebaisus, bet norint apsisaugoti nuo stipresnio lietaus vertėtų rinktis būtent tam skirtą aprangą.

Norint mėgautis visais Primaloft ir vandeniui nelaidžios stiukės privalumais galite rinktis Traper Utah Insulated striukę. Jos išorėje — 3 sluoksnių vandeniui nepralaidi membrana, tokia pat, kokia naudojama bridkelnėms gaminti. Viduje — Primaloft Silver Active 80g pamušalas šiltantis kūnas ir Primaloft Silver Active 60g pamušalas kapišone.

Su tokia striuke nereikia rūpintis dėl papildomo išorinio sluoksnio ir viso šaltojo sezono metu galima žvejoti visiškame komforte.

Išorinis sluoksnis

Su tinkamu trečiu sluoksniu, papildomas išorinis sluoksnis reikalingas tikrai ne visada. Tačiau pučiant stipriam vėjui ar pilant lietui verta turėti ploną membraninę striukę, kuri apsaugos nuo nemalonių orų.

Žvejyboje dažniausiai praleidžiantiems vieną ar dvi dienas pakaks ir paprastesnių striukių. Bet jei mėgstate keliauti, stovyklauti gamtoje ir žinote, kad kartais kelias dienas, o gal ir savaites, neturėsite sąlygų tinkamai išdžiovinti striukės, tuomet išorinio sluoksnio rūbui reikėtų nepataupyti ir įsigyti patikimą striukę su ne mažesniu nei 10,000mm, o dar geriau 20,000mm vandens atsparumo reitingu.

Mėgaukis žvejyba bet kokiu oru

Baigti šio straipsnelio negaliu nepaminėjęs senos, bet teisingos klišės, kad nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga. Protingai apsirengus žvejybai, braidyti ir mėgautis žvejyba be diskomforto galima iki pat užšalant upėms.
Viską, ko reikia norint pasiruošti žvejybai šaltuoju sezonu rasite FlyToTie parduotuvėje, o jeigu turėsite klausimų, jų visada galite klausti apsilankę FlyToTie parduotuvėje Kaune, rašydami info@flytotie.com ar tiesiog asmeninę žinutę FlyToTie Facebook paskyroje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *